روانشناسی کودک و اهمیت آن برای والدین

روانشناسی کودک می‌تواند یکی از مهمترین موضوعاتی باشد، که والدین باید به آن اهمیت دهند. والدین باید بتوانند تا از نگاه کودکان خود به دنیا نگاه کنند، آنها را راهنمایی کرده و مهارت‌های جدید را آموزش دهند و این موضوع اصلا کار آسانی نیست.
همانطور که کودک، مراحل رشد را از بدو تولد تا بزرگسالی طی می‌کند، عوامل مختلف محیطی، ژنتیکی و فرهنگی می‌تواند تا در رشد کودک تاثیرگذار باشد. برای والدین معمولا خیلی سخت هست تا بتوانند احساسات کودک خود را درک کنند و یا موضوعات مختلف را برای آنها توضیح دهند، از این رو روانشناسی کودک می‌تواند به آنها کمک مهمی کند.

روانشناسی کودک چیست؟

روانشناسی کودک می‌تواند تا نحوه تعامل کودک با والدین خود و جهان پیرامون را درک کرده و به رشد ذهنی کودک کمک ‌کند.

والدین می‌خواهند که فرزندشان دارای رشد سالمی باشند و مراحل طبیعی رشد را به خوبی طی کنند. روانشناسان کودک می‌توانند، با درک الگوهای روانشناختی طبیعی و غیر طبیعی به والدین کمک کنند، تا با درک بهتر دنیای کودک، با او ارتباط برقرار کرده و با درک احساسات وی به او کمک کنند، تا مراحل رشد را در مسیر مناسب‌تری طی کند. همچنین روانشناسی کودک می‌تواند تا رفتارهای غیر طبیعی کودک مانند پیش فعالی، اضطراب و یا افسردگی را تشخیص دهد و مانع آسیب‌های اولیه شود. همچنین، می‌تواند تا ناهنجاری‌هایی مانند اوتیسم را تشخیص دهد و به درمان این ناهنجاری‌ها کمک کند.

عوامل روانشناختی کودک

عوامل روانشناسی کودک

در روانشناسی کودک می‌توان عوامل مختلفی را بررسی کرد، که این عوامل شامل موارد ذیل است:

رشد جسمی کودک

رشد جسمی کودک به طور معمول اتفاق می‌افتد، اما مهمترین سوالی که مطرح می‌شود، اینست که آیا رشد جسمی کودک مسیر طبیعی خود را طی می‌کند؟ آیا رشد طبیعی کودک توسط روانشناس قابل تشخیص است؟ بله همین طور است و تاخیرهای عمده در رشد جسمی کودک، در آینده می‌تواند آسیب‌های غیر قابل جبرانی در زندگی او ایجاد کند.

توسعه شناختی

امروزه با توجه به مطالعاتی که انجام شده، روانشناسان به این موضوع پی برده‌اند، که کودک از همان ابتدای تولد متوجه محیط اطراف خود شده و به آن علاقه مند می‌شود. رشد شناختی به فرآیندهای مختلفی، مانند نوع مشاهده و درک کودک از جهان پیرامون، یادگیری زبان، حافظه، تصمیم گیری، حل مسئله و حتی به نحوه استفاده کودک از تخیل اشاره دارد، که همه این عوامل تحت تاثیر ژنتیک و محیطی است که کودک در آن رشد می‌کند.

رشد عاطفی

رشد عاطفی و اجتماعی عمیقاً در هم گره خورده‌اند. رشد عاطفی به احساس کودک، درک و ابراز احساسات او اشاره دارد. رشد عاطفی کودک از طریق ابزارهای احساسی مانند ترس، شادی، عصبانیت و غم بیان می‌شود. رشد عاطفی کودک می‌تواند نقش مهمی در نحوه بیان احساسات و درک کودک داشته و به او کمک می‌کند با دیگران تعامل بهتری داشته باشد. روابط اولیه کودک با والدین نیز می‌تواند تاثیر بسزایی در رشد مهارت‌های اجتماعی او با سایر کودکان داشته باشد.

نقش روانشناسی کودک در سلامتی خانواده

روانشناسی کودک در سلامتی خانواده اهمیت بسیاری دارد. این موضوع به والدین در مراحل اولیه رشد فرزندانشان کمک شایانی خواهد کرد. روانشناسی کودک دارای نگاهی عمیق‌تر به سلامت روان و چالش‌های احتمالی کودک در زمینه‌های مختلفی مانند اختلال یادگیری و یا اجتماعی است. اما برای اینکه والدین بتوانند تا ارتباط بهتری با فرزندان خود داشته باشند، نیاز دارند تا نکاتی را در مورد روانشناسی بدانند، به همین منظور ما در ادامه این مقاله قصد داریم، تا شما را با مهمترین نکات آن آشنا کنیم.

نقش روانشناسی کودک در سلامت خانواده

مهمترین نکات در مورد روانشناسی کودک

مهمترین نکات در مورد روانشناسی کودک که والدین باید در مورد آن بدانند، شامل موارد ذیل است که در چند مورد به آن می پردازیم.

رفتار کودک

رفتار کودک یکی از مهمترین موضوعاتی است که از همان ابتدای تولد شروع می‌شود. به عنوان مثال، کودک از ۱۲ ماهگی شروع به یادگیری مهارت حل مسئله کرده و از ۱۸ ماهگی، با پنج حس اصلی خود آشنا شده و شروع به جمع آوری اطلاعاتی در مورد زندگی روزمره می‌کند. زمانی که کودک شروع به کشف توانایی های خود می‌کند، ممکن است در برخی موارد نا امید شود. مانند روزهای اول مدرسه و یا زمانی که او دوران دبستان خود را به پایان می‌رساند. والدین در این دوران، باید بتوانند تا شرایط سخت کودک خود را درک کرده و به او کمک کنند، تا کودک بتواند با احساسات خود آشنا شده و آنها را درک کند.

مدیریت خشم کودکان

مدیریت خشم در کودکان نیز از مهمترین موضوعاتی است که باید به آن توجه کرد. کودک هم مانند بزرگسالان از مشکلات و مسائلی که برایش اتفاق می‌افتد، خشمگین می‌شود و نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد. چگونگی برخورد با خشم کودکان و درک احساسات وی نیز نیازمند روانشناسی کودک است. اگر به آینده فرزند خود اهمیت می‌دهید و می‌خواهید تا او بتواند در آینده با مشکلات و مسائلی که برایش اتفاق می‌افتد به بهترین وجه روبه روشود و برای مشکلاتش راه حلی مناسب پیدا کند، بهتر است که از همان ابتدا و با کمک یک روانشناس کودک، به رشد عاطفی و جسمی کودک خود کمک کنید.

بازی درمانی

کودکان به ویژه آنهایی که زیر سن ۷ سال هستند، برای اینکه بتوانند با مهارت‌های مختلف در زندگی از جمله مهارت حل مسئله آشنا شوند و توانایی‌های خود را گسترش دهند، نیاز دارند که بازی کنند. بازی درمانی به کودکان کمک می‌کند، تا بتوانند با هیجانات خود آشنا شده و احساسات خود را درک کنند. این موضوع باعث افزایش اعتماد به نفس و شناخت بهتر توانایی‌ها و استعدادهای کودک خواهد شد.
کلینیک مشاوره مازلو، با بهره‌گیری از بهترین روانشناسان کودک، به شما می‌تواند در زمینه روانشناسی کودک کمک کند تا بدون هر گونه دغدغه، شاهد رشد مناسب جسمی و عاطفی فرزندان خود باشید.

5/5 - (1 امتیاز)
2 پاسخ
  1. Zeinab Ardestani
    Zeinab Ardestani گفته:

    مرکز مازلو روانشناسان کودک خیلی برجسته ای هم داره . من بااین مرکز اشنایی دارم . فوق العاده اید .

    پاسخ
  2. Zeinab Ardestani
    Zeinab Ardestani گفته:

    اشاره درستی به لزوم مدیریت خشم در کودکان داشتید . چیزی که در این برهه زمان در خیلی از کودکان وجود داره .

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *