مشاوره شغلی و اهداف آن
مطمئنا افراد زیادی را میشناسید که شغلشان با رشته تحصیلی که در دانشگاه خواندهاند هیچ ارتباطی ندارد. احتمالا اگر پای صحبت این افراد بنشینید به این موضوع پی خواهید برد که چقدر از شغل حال حاضر شان ناراضی هستند و بیشتر از اینها، ناراضی از هزینه و عمری هستند که برای تحصیل در رشته اشتباه و مشغول شدن به شغل اشتباه صرف کردهاند، که هیچ نتیجه مثبتی برای آنها نداشته است. اما شاه کلید حل این معمای به ظاهر سخت، مشاوره شغلی است.
ما در این مقاله قصد داریم به چند پرسش بسیار مهم و حیاتی پاسخ بدهیم. پرسشهایی که ذهن ما را همیشه مشغول کرده است و جز استرس و ناراحتی برای ما نداشته است. چگونه شغل مورد علاقهام را پیدا کنم؟ از کجا بفهمم که در چه شغلی میتوانم پیشرفت کنم؟ چگونه بتوانم پیشرفت شغلی داشته باشم؟ چگونه میتوانم با انتخاب یک شغل، آینده خودم را تضمین کنم؟ چگونه میتوانم برای میانسالی و بازنشستگی برنامهریزی کنم؟
مشاوره شغلی چیست؟
مشاوره شغلی یک فرآیند روانشناسی است که به افراد کمک میکند تا شغل مناسب خود را بر اساس علاقه، استعداد، توانایی و روحیه خود پیدا کنند. مشاوره شغلی میتواند در مراحل مختلف زندگی افراد مفید باشد. برای مثال، مشاوره شغلی میتواند به دانشآموزان و دانشجویان در انتخاب رشته و دوره تحصیلی، به فارغ التحصیلان و افراد به دنبال کار در پیدا کردن شغل یا تغییر شغل، به کارمندان و مدیران در توسعه و پیشرفت شغلی و به بازنشستگان در برنامهریزی برای زندگی پس از بازنشستگی کمک کند.
شغل الان شغل آینده
یکی از مهمترین پرسشها و اهداف شغلی این است که چگونه بتوانم به شغل ایدهآل خود دستیابم؟برای رسیدن به پاسخ این پرسش، اول باید این موضوع را از خود بپرسیم «من چه مهارتهایی دارم و آیا الان در شغل حال حاضر، میتوانم از مهارتها و استعدادهایم برای توسعه خود استفاده کنم؟» (خودشناسی) و در ادامه این را از خود بپرسیم که «من در آینده، زمان دستیابی به شغل موردعلاقهام، نیاز دارم که چه مهارتهایی را بیاموزم و کدام بخش شخصیتی و شغلی خودم را پرورش بدهم؟»
بررسی اهداف مشاوره شغلی
مشاوران شغلی با به کارگیری ابزارهای شناختی به شما کمک میکنند تا بتوانید یک مسیر شغلی هدفمند را دنبال کنید. مسیری که باعث ارتقا مهارتهای فردی و شغلی در شما میشود. مسیری که به شما کمک میکند در مرحله اول به ویژگیهای شخصیتی خود پی ببرید و در مرحله دوم، اهداف خود را دقیق و درست بررسی کنید. در نتیجه بتوانید به شغل ایدهال و مورد علاقه خود دستیابید.
مراحل و اهداف مشاوره شغلی
مهمترین و اولین هدف در مشاوره شغلی شناسایی علاقه، استعداد، توانایی و روحیه شغلی فرد است. افزایش آگاهی از بازار کار و فرصتهای شغلی، انتخاب شغل مناسب با توجه به نقاط قوت و ضعف فرد، برنامهریزی برای آموزش، آمادگی و رقابت در شغل، حل مشکلات و چالشهای شغلی، افزایش رضایت، خلاقیت و بهرهوری و بهبود کیفیت زندگی از دیگر اهداف مشاوره شغلی است که فرد در جلسههای مشاوره براساس نیازها و خواستههایی که بیان میکند به سمت آنها قدم بر میدارد.
در جلسههای مشاوره، مراجعهکننده مراحلی را طی خواهد کرد که به مشاور کمک میکند بتواند یک برنامه هدفمند برای او طراحی کند. از سوی دیگر مراجعهکننده در این مراحل پابهپای مشاور و مربی شغلی خود مهارتهای لازم را میآموزد تا مرحله به مرحله به اهداف خود برسد.
مراحل مشاوره شغلی
مصاحبه: گفتوگو بین مشاور و مراجعهکننده برای بررسی نظرات، نگرشها، خواستهها، نگرانیها و نظرات فرد درباره شغل.
تست: استفاده از پرسشنامهها، آزمونها و سنجشهای روانشناسی برای ارزیابی شخصیت، علاقه، استعداد، توانایی و روحیه شغلی فرد.
بازخورد: اطلاعرسانی درباره نتایج تستها و تحلیل آنها.
راهبرد: تعیین هدفهای شغلی و برنامه ریزی برای دستیابی به آنها.
پشتیبانی: حمایت از فرد در طول فرایند مشاوره و پاسخ به سؤالات و نگرانیهای احتمالی.
شما ممکن است به دلایل بسیاری بخواهید از مشاوره شغلی کمک بگیرید. اما همانطور که اول مقاله به آن اشاره کردیم، برای رهایی از کابوس زندگی بیهدف و بینتیجه فقط کافی است سعی کنیم خودمان را بشناسیم. بدانیم به چه شکلی فکر میکنیم و بدانیم دنیای اطرافمان را به چه شکلی میبینیم. کمکگرفتن از مشاور و افراد متخصص در زمینههای مختلف زندگی، باعث میشود درست و سریع خودمان و اهدافمان را پیشبینی کنیم تا بتوانیم در مسیر درست گام برداریم و یک زندگی باکیفیت و سالم برای خود و دیگران بسازیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!