افسردگی فصلی
در ماه هایی از سال بسیار غمگین می شوم دلیل خاصی هم ندارد و خوابم هم برهم میریزد و روی کارهایم هم تمرکز ندارم و در برابر آدم ها و زندگی بی حوصله و ناتوان می شوم… .
این بخشی از صحبت های مراجعی بود که دچار اختلال افسردگی فصلی شده بود این اختلال یکی از انواع افسردگی هاست که فرد در ماه های خاصی از سال بدون وجود دلیل یا تغییر ویژه ای در روال عادی زندگی اش دچار غم و اندوه می شود و این مشکل با پایان یافتن آن ماه یا فصل خاص برطرف می شود و شخص حال عادی اش را باز می یابد و سال بعد مجددا در همان زمان بازمیگردد همچنین این افسردگی مانند سایر انواع افسردگی ها در زنان شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد این اختلال می تواند در بهار یا پاییز علایمش را نشان دهد که به آنها به ترتیب افسرگی بهاره و افسردگی پاییزه گویند.
علایم افسردگی فصلی
معمولا به صورت تکراری در فصل های خاصی از سال علایم این اختلال عود می کند اگر شخص به مدت حداقل دو سال برخی از علایم زیر را مشاهده کند می تواند دچار افسردگی فصلی شده باشد.
- احساس ناراحتی و اندوه
- اختلال در خواب (معمولا در افسردگی پاییزی و زمستانی افراد پرخوابی و در افسردگی بهاری و تابستانی بی خوابی و کم خوابی گزارش میکنند)
- عدم تمایل به کارهایی که فرد در گذشته از آن لذت میبرد
- کم انرژی بودن
- اختلال در تمرکز
- خستگی بی دلیل
- تغییرات چشمگیر در وزن و اشتها (پرخوری یا کم اشتهایی)
- عدم تمایل به حضور در جمع های دوستانه و خانوادگی
- اختلالات جنسی ومشکلات عاطفی
درمان افسردگی فصلی
بسته به اینکه شخص چه علایمی داشته باشد درمان های متفاوتی برایش به کار برده می شود اما بطور کلی بسیاری از روان درمانگران در چند مورد زیر برای درمان افسردگی فصلی توافق دارند.
نور درمانی
افراد مبتلا به اختلال افسردگی فصلی بهتر است صبح ها کمی زودتر بیدار شوند و از خانه بیرون روند تا از نور طبیعی استفاده کنند و در صورتی که به نور طبیعی دسترسی نداشته باشند (مثلا افرادی که در نواحی سردسیر زندگی می کنند) می توانند از نورهای مصنوعی بهره ببرند.
ورزش کردن
همواره تحرک های بدنی و پیاده روی در فضای باز و داشتن برنامه ای روزانه برای ورزش کردن در بهبود افراد مبتلا به افسردگی های مختلف سودمند گزارش شده است.
رژیم غذایی مناسب
بهتر است افراد دارای افسردگی فصلی از غذاهای سبک و سالم استفاده کنند همچنین مواد غذایی حاوی ویتامین های گروه ب و امگا۳ و ویتامین دی در رژیم غذایی شان گنجانده شود و از مصرف شکر و قندهای مصنوعی مثل انواع نوشابه ها و شیرینی جات خودداری کنند.
حضور در جمع های دوستانه و خانوادگی
اختصاص دادن زمانی برای ارتباط با سایر افراد یکی از مواردی است که در بهبود حال افراد افسرده بسیار مفید بوده است افراد در این ارتباطات برای مدتی بطور نسبی از غم و کسالت شان دور می شوند و همین می تواند باعث تحولی مثبت در وضعیت آنها شود.
تهیه کردن لیست
شخص می تواند لیستی از کارهایی که در گذشته از انجام آنها لذت می برد تهیه کند و در گنجاندن مجدد آن کارها در برنامه های عادی زندگی اش بپردازد.
به صورت کلی افسردگی بیماری است که نیاز به تشخیص و درمان دارد و اگر افراد از درمانی متناسب با شرایطشان بهره مند نشوند افسردگی می تواند زمینه ساز سایر اختلالات جدی روانی شود. ضرورت درمان در افرادی که در خانواده شان به صورت ارثی بیماران دو قطبی و اسکیزوفرنی وجود دارند اهمیت ویژه ای می یابد.
من در فصل پاییز به شدت پرخواب میشم و کسل . ورزش و کیفیت تغذیه رو باید بیشتر مدیریت کنم تو اون تایم .
ممنون از اطلاعاتی که دراختیارما میگذارید
من اینجور مواقع دوست داشتم پرده اتاقم رو بکشم و تو تاریکی باشم ، در صورتیکه متوجه شدم این افسردگی فصلی رو تشدید میکنه و به خودم غلبه کردم و خودم بیشتر مقابل نور قرار دادم و متوجه شدم چقدررر حالم بهتر شد و تغییر کرد . ممنون از مقاله های خوبتون
چقدر خوب، من فک میکردم مشکل جدیه. اما خداروشکر متوجه شدم طبیعیه
چه خوب بود این مقاله
کوتاه و مفید