اضطراب فراگیر چیست؟
افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر یا منتشر تقریبا در همه ی موقعیت ها به نحوی اضطراب و نگرانی را تجربه می کنند؛ این افراد معمولا به طور اغراق آمیزی نگران وقایع عادی زندگی می شوند؛ و در اکثر موارد این اختلال به عملکرد روزانه، روابط دوستانه، کاری و خانوادگی شان آسیب می زند. طبق آمار های جهانی بطور متوسط پنج درصد افراد به این اختلال مبتلا هستند؛ و شدت بروز در زنان دو برابر مردان گزارش شده است.
علایم اضطراب فراگیر
در تشخیص این اختلال باید در نظر داشت که اگر شخص در یک موقعیت خاص یا واقعه ی ویژه ای مضطرب می شود؛ دچار اضطراب فراگیر نمی باشد. در ادامه به چند مورد از علایم این اختلال می پردازیم:
- نا آرامی و بی تابی: مثلا فرد مدام دست یا پا یا قسمتی از بدنش را تکان می دهد.
- تحریک پذیری بالا: این افراد معمولا زود عصبانی می شوند.
- تنش های عضلانی: معمولا اضطراب و استرس می تواند عامل تنش های عضلانی اند.
- سردرد
- اختلال در تمرکز: معمولا این افراد در حین انجام کارها اضطرابشان بالا می رود؛ و مجبور می شوند آن کار را رها کرده و سراغ کار دیگری بروند.
- اختلال در خواب: در بسیاری از موارد این افراد در کیفیت و ساعات خوابشان اختلالاتی را گزارش کرده اند.
- مشکلات قلبی
- مشکلات گوارشی
- در برخی موارد افراد پنیک را گزارش کرده اند.
باید توجه داشت که افراد مبتلا به این اختلال معمولا برای علایم جسمی شان مانند تپش قلب و مشکلات گوارشی به پزشک مراجعه می کنند. علایم باید به مدت حداقل سه تا شیش ماه بدون علت یا حادثه ی ویژه ای در فرد مشاهده شود تا بتوان اختلال اضطراب فراگیر یا منتشر را تشخیص داد.
عوامل بیماری
در بررسی عوامل دخیل در این بیماری می توان به علل گوناگون و متنوعی اشاره کرد؛ مانند: ریشه های ژنتیکی، مشکلات پرورشی، محیطی و…
در بسیاری از موارد اختلال اضطراب فراگیر به صورت خانوادگی بروز پیدا کرده است؛ زیرا هنجار های خانوادگی به سمت افکار اضطرابی گرایش داشته و این اختلال در این نوع خانواده ها به عنوان رفتاری عادی در نظر گرفته می شده است.
در بررسی های عصب شناختی بخشی از مغز به نام امیگدال یا بادامه در بروز این بیماری نقش مهمی داشته است.
از عوامل محیطی تشدید کننده ی این بیماری می توان به مشکلات خانوادگی مانند طلاق، بیماری ها و انواع اختلافات و…. و مشکلات اجتماعی مانند اخبار و حوادث ناگوار در سطح جامعه و سیاست اشاره کرد.
درمان اختلال اضطراب فراگیر
در صورت مشاهده نشانه های ذکر شده می توانید با مراجعه به مرکز مشاوره مازلو از خدمات تخصصی و درمانی این مرکز استفاده کنید. باید در نظر داشت که علایم اضطرابی می تواند مقدمه ای برای شروع اختلال افسردگی ماژور یا اساسی باشد؛ به همین دلیل بهتر است تشخیص قطعی توسط فرد متخصص در این حوزه داده شود.
در بهبود اضطراب فراگیر یا منتشر می توان از موارد زیر بهره برد:
- فعال بودن، ورزش کردن
- عدم مصرف الکل و مشروبات الکلی
- عدم مصرف سیگار
- مصرف غذاهای سالم و داشتن رژیم غذایی متناسب به کمک مشاور تغذیه
- ارتباط اجتماعی سالم
- تمرین تنفس عمیق و آرمیدگی
- مراجعه به رواندرمانگر و بهره مندی از خدمات روانشناختی
یکی از رویکردهای درمانی اثبات شده برای اضطراب فراگیر در حوزه رواندرمانی، درمان شناختی رفتاری است. خطاهای شناختی یا فکری در افراد مبتلا فراوان دیده می شود که در تراپی به تفصیل به آنها پرداخته می شود.
اختلالی که خیلیها اون رو پشت گوش میندازن و چون نمیدونن چیه سهل انگاری میکنن .
مقالات شما چشم های ما رو بازتر میکنه.
خداقوت